Geplaatst op 19 maart 2018

ASM Festival strikt een van de beste bands van Nederland

Door: Robin Nanninga


Kensington kijkt uit naar weerzien met Eric Corton

Een eigen festival voor Arnhem: op 25 augustus gaat het gebeuren. Op de eerste editie van het ASM Festival is niemand minder dan de Utrechtse band Kensington als hoofdact te zien.

De organisatie van het gloednieuwe festival strikt meteen acts met nationale allure. Naast Kensington verschijnen BLØF, Fedde Le Grand, De Jeugd van Tegenwoordig, Jacqueline Govaert en Suzan & Freek op het Arnhemse podium. Eric Corton - geen onbekende voor Kensington -  praat het festival aan elkaar. ,,Eric is een superaardige gast’’, aldus gitarist en vocalist Casper Starreveld. ,,Hij was een van de eerste radio-dj’s die ons begon te draaien en we hebben altijd goed contact met hem gehouden. Hij is een beetje de nestor van de Nederlandse bandjes’’, vindt de gitarist.

De band kwam jaren geleden al in Arnhem, voordat Kensington de status had die de band nu heeft. ,,We stonden zo’n zeven of acht jaar geleden nog in de kleine zaal van Luxor Live. Volgens mij speelden we voor niet meer dan dertig mensen. Diezelfde dag was er een Ilse DeLange-fandag’’, herinnert de gitarist zich nog goed.  

Jaren later is de band in diezelfde stad geboekt als headliner van een gloednieuw festival. Is het risicovol om op een festival te spelen dat nog helemaal geen naam heeft gemaakt? Starreveld vindt van niet. ,,Als festivals ons boeken, krijgen ze onze eisenlijst te zien. Als dat allemaal in orde is, hebben ze het goed voor elkaar.’’ Zo’n eisenlijst klinkt heftiger dan het is. ,,Nee, we vragen niet om blauwe M&M’s of zoiets dergelijks’’, grapt Starreveld. ,,Het is vooral een technisch verhaal. In Nederland is het overal wel in orde, maar in het buitenland komen we nog weleens voor verrassingen te staan’’, herinnert hij zich.

En Starreveld kan het weten. Samen met bassist Jan Haker, drummer Niles Vandenberg en zanger en gitarist Eloi Youssef heeft hij een ongelofelijke tijd achter de rug. Sinds het verschijnen van de laatste plaat ‘Control’, in 2016, toerde Kensington door Europa en gingen de mannen op wereldtournee met Armin van Buuren, als gevolg van de samenwerking tussen de band en de dj die resulteerde in de hit ‘Heading Up High’.  

LUXEPROBLEEM

Tussendoor vulde Kensington vijf keer de Ziggo Dome en in juli staat de band ook nog eens in een volle Amsterdam ArenA. ,,Dit is het meest extreme luxeprobleem dat je als band kunt hebben. We kunnen lang doen met een album, omdat we zoveel doen. We hebben in Nederland denk ik inmiddels wel bewezen dat we een blijvertje zijn. In die zin ligt er minder druk op onze nieuwe muziek, maar aan de andere kant hoort bij de nieuwe status ook weer meer druk dan ooit. Met die dubbele rol zijn we best oké.’’ Na de zomer gaat de band volgens Starreveld aan de slag met de nieuwe plaat, die volgend jaar moet verschijnen.

Het idee voor de ArenA ontstond uit het succes van de Ziggo-shows. ,,We keken daar toch met een schuin oog naar die enorme bak naast ons’’, aldus Starreveld. De ArenA heeft niet de beste reputatie als het gaat om akoestiek, maar de band stelt alles in het werk om het geluid zo goed mogelijk te krijgen. ,,Het geluid zal nooit zo worden als in, bijvoorbeeld, de Melkweg, maar je krijgt er een bijzondere ambiance voor terug.’’

Verder dan de ArenA kijkt Kensington nog even niet. ,,Het is alsof we met dat concert in de ArenA Nederland uitspelen ofzo, qua venues’’, grapt de gitarist. De wereld is echter groter dan Nederland alleen, weet de band ook. De mannen hebben al in vele mooie, bijzondere clubs in Europa gespeeld. ,,Maar zoiets als Guus (Meeuwis red.) heeft gedaan, in de Royal Albert Hall, is natuurlijk wel mooi.’’ Die megaconcertzaal is nota bene gelegen in het Londense Kensington. ,,Het is heel tof hoe hij die show daar heeft neergezet. Zo’n mooie omgeving doet echt iets met de kwaliteit van een concert, weet Starreveld. 

Net als tijdens de concerten in de grote venues, zal Kensington op de Arnhemse Stadsblokken uiteraard veel hits spelen, afgewisseld met tracks van het laatste album: het album dat de band in de afgelopen twee jaar zoveel moois heeft gebracht. Bewegingsloos luisteren naar de muziek van de band is er als het aan Starreveld ligt niet bij. ,,We verwachten natuurlijk wél wat van het publiek terug tijdens onze show.’’